Välkommen!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Leksands Baseboll och Softbollklubb

Svenska mästare i baseboll 2021
2021-09-02 14:54
Foto: Svenska Baseboll och Softbollförbundet

Det har väl knappast undgått någon av Sveriges alla basebollentusiaster att Leksand Lumberjacks tog hem SM-guldet 2021.

 

Vi har låtit huvudcoach Mats Jones svara på några frågor kring säsongen som varit och vad vi har att vänta inför nästa säsong när det gäller A-laget i baseboll.

 

Kan du sammanfatta säsongen med fem ord?

Som bäst när det gäller!

 

Vad fick dig att komma tillbaka till föreningen efter några osynliga år?

Baseboll har varit en stor del av mitt liv och LBSK har alltid varit klubben i mitt hjärta och så som förra säsongen blev rent seriemässigt med en ganska liten trupp gjorde att jag kände att jag ville hjälpa till.

Jag fick även en förfrågan om att vara med i klubbens styrelse och det känns bra att även få bidra till lagen och föreningen så som tidigare eldsjälar gjort.

För mig är det viktigt att föreningen lever och utvecklas med bra verksamheter både för barn, unga och seniorer och att fler får chansen att uppleva sporten på det sätt jag har fått förmånen att göra.

Det fick mig att komma tillbaka till föreningen 😊

 

Trodde du på SM-guld när du kom tillbaka till klubben i våras? När började guldvittringen komma och hur planerade ni för att komma till slutspel och final?

Absolut, jag har en förmåga att alltid tro på laget och grabbarna. Sen är det väl inte alltid det sker med en objektiv bedömning utan mer ett känslomässigt ställningstagande.

Vi började säsongen med att spela match för match och kännas oss för lite hur vi låg till jämfört med våra motståndare. Eftersom jag inte varit aktiv de senaste åren så hade jag inte lika bra koll på motståndet och spelarna i de andra lagen men efter lite snack med grabbarna och när jag stämt av tidigare säsongers statistik så får man en bra bild av läget. Statistiken är en av fördelarna med baseboll/softboll där man får information om varje individuell spelares prestation genom att varje match protokollförs.

Tidigt på säsongen så var det lite fram och tillbaka vad gäller prestationerna för oss som lag. När vi var bra så var vi absolut ett lag som skulle slåss om medaljerna men när vi inte var där så hade vi inte något i slutspelet att göra.

Serieupplägget i år vart förändrat då Covid-19 gjorde att vår första match flyttades till 5 juni istället för 5 maj vilket gjorde att försäsongen förlängdes och vi fick mer tid att förbereda oss.

Det var på håret att vi skulle missa slutspelet genom att vi fick en tuff avslutning med 4 matcher på en och samma helg, motståndet på lördagen var Rättvik som låg före oss i tabellen och Stockholm på söndagen som låg efter oss i tabellen. Vi la vårt fokus på matcherna på söndagen och gick för två vinster mot Stockholm som gjorde att vi tog den sista slutspelsplatsen. VIKTIGT.

För mig personligen så var det 14:e slutspelet och min 9:e SM-Final, erfarenheten har visat att är man i slutspel så kan vad som helst kan hända. Något som visade sig stämma även i år. 😊

 

Vad var det, enligt dig, som gjorde att ni tog er hela vägen till SM-Guld?

Att vi vågade vinna mer än att vara rädda för att förlora. Att vi fick kämpa in i det sista för att ta oss till slutspel gjorde att vi hela sista tiden var på väg framåt och uppåt.

Vi pratade om att hela tiden gå in och spela varje spel och att spela som ett lag, gör vi det så har vi guldet framför oss.

 

Vilka ledord arbetar du efter som coach? Vad vill du uppnå med varje träning och tävling?

Har väl inga uttalade ledord som jag jobbar efter utan går mer på de erfarenheter jag tagit med mig från när jag var aktiv spelare. Jag har ju haft många ledare inom de idrotter jag utövat både som ung och senior och jag skulle vilja säga att där vi haft ledare som skapat framgång så är grunden att jobba ihop gruppen så att alla är med och strävar efter det gemensamma målet. Det är något vi arbetat med även i år.

Utmaningarna för oss som utövar en smal sport är att vi har trupper som är tunna och vi har inte tillräckligt med kapital i både spelare, ledare och ekonomi utan får göra det bästa av det vi har.

Grabbarna i laget tar ett väldigt stort individuellt ansvar över sin egen utveckling. Vi har en väldigt fin slagtunnel i vårt klubbhus som man kan träna i året runt vilket ger bra förutsättningar att hålla igång.

 

Vad gör ni nu i laget för att skapa bra förutsättningar för nästa säsong?

Säsongsplaneringen har inte riktigt startat än men vi siktar på att starta den gemensamma träningen i oktober för att hålla ihop gruppen och följa upp lite kring var vi står inför nästa säsong. Med SM-guldet så kvalificerar vi oss till spel i Europacupen vilket innebär att grabbarna måste ta ett stort ansvar i sin individuella träning över vintern, viktigt att stärka och utveckla sitt spel för ute i Europa så är nivån något högre än i Elitserien och då gäller det att vara väl förberedd. 

 

Vi hoppas att laget kan utvecklas och att vi kan knyta till oss lite nya spelare som vill vara med på vår satsning inför 2022 där vi siktar mot ytterligare framgångar för föreningen.

 

Till sist!

Vill jag också ta tillfället att tacka alla Sponsorer, Stödmedlemmar, Styrelse, Leksands kommun vilka möjliggör att vi i Leksand kan ha förutsättningar för att nå SM-guld.

Nu laddar vi för framgångar för våra Junior och Softboll lag som går in i slutspelet. Lycka till!

 

 


Nyhetsarkiv
Spelschema 2024 Baseboll2024-05-02 21:23
Årsmöte 21 april2024-03-24 11:25
Sommarskola 20232023-07-10 20:33
Sponsra en match! 2022-05-08 21:33
Knäcke Cup 4-5 juni2022-03-12 18:26
Styrelsen 20212021-06-21 22:30
2021-06-08 20:51
Matchdag idag! 2020-07-04 10:50
Spelschema 20192019-03-30 08:00
 
Huvudsponsorer
Övriga sponsorer